
ο Πούτιν δεν αναφέρθηκε σε στρατιωτική υποστήριξη στις δημόσιες δηλώσεις του πριν από τις κατ' ιδίαν συνομιλίες, προτείνοντας μόνο να συζητήσουν έναν τρόπο εξόδου από τη σύγκρουση.
Στις αρχές του έτους, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογό του στο Κρεμλίνο για να υπογράψει μια νέα στρατηγική συμφωνία που θα επισφράγιζε την εκκολαπτόμενη συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Ωστόσο, αυτή η σχέση δεν έχει ωφελήσει την Τεχεράνη.
Δεν υπήρξαν αναφορές σε στρατιωτική υποστήριξη
Στην συνάντηση που είχε χθες ο Πούτιν με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, τον Αμπάς Αραγκτσί, χαρακτήρισε τα πλήγματα αδικαιολόγητα και απρόκλητα και δήλωσε ότι η Ρωσία θέλει να βοηθήσει τον ιρανικό λαό.
Αλλά ο Πούτιν δεν αναφέρθηκε σε στρατιωτική υποστήριξη στις δημόσιες δηλώσεις του πριν από τις κατ' ιδίαν συνομιλίες. Πρότεινε μόνο να συζητήσουν έναν τρόπο εξόδου από τη σύγκρουση. «Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να σκεφτούμε από κοινού πώς θα ήταν δυνατόν να βγούμε από αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Η σχέση Μόσχας- Τεχεράνης
Η σχέση μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης αποτελεί αγκάθι για τα δυτικά συμφέροντα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Οι δύο χώρες συνεργάστηκαν για σχεδόν μια δεκαετία στη Συρία για να διατηρήσουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στην εξουσία. Επιπλέον, το Ιράν ενίσχυσε την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας με πυρομαχικά, βλήματα πυροβολικού και χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Το Ιράν, αυτή την στιγμή, αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη υπαρξιακή του πρόκληση εδώ και δεκαετίες, ακόμη και εκκλήσεις από τον πρόεδρο Τραμπ για αλλαγή καθεστώτος, η ρωσική στρατιωτική βοήθεια είναι απίθανο να έρθει, δήλωσαν αναλυτές. Η στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών δεν περιλάμβανε σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας, ενίσχυσε την ανταλλαγή πληροφοριών και απαγόρευσε στις χώρες να βοηθούν η μία τους εχθρούς της άλλης σε συγκρούσεις.
«Το Ιράν μπορεί να ζητήσει από τη Ρωσία να το υποστηρίξει σε αντίποινα προς τις ΗΠΑ, αλλά η Μόσχα δεν θα το δεχτεί ποτέ», δήλωσε ο Νικολάι Κοζάνοφ, ειδικός στις ρωσο-ιρανικές σχέσεις και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ.
Οι τεταμένες αμυντικές σχέσεις
Καθώς το Κρεμλίνο είναι βυθισμένο στην Ουκρανία και ευάλωτο στις δυτικές κυρώσεις, ο Πούτιν θέλει να αποφύγει μια κλιμάκωση της βίας. Θέλει επίσης να διατηρήσει τη σχέση του με το Ισραήλ και τους δεσμούς του με τον Τραμπ, ο οποίος έχει συγκρατήσει την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία παρά την αντίσταση του Κρεμλίνου να εμπλακεί σε ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία.
Τον μήνα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, η ιρανική κυβέρνηση δήλωσε ότι ολοκλήρωσε μια συμφωνία για την προμήθεια από τη Μόσχα μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi Su-35, επιθετικών ελικοπτέρων Mi-28, συστημάτων αεράμυνας S-400 και εκπαιδευτικών αεροσκαφών Yak-130.
Η μόνη παράδοση που έλαβε ήταν τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Τα προβλήματα παραγωγής και οι διπλωματικές πιέσεις από άλλες χώρες του Κόλπου ώθησαν τη Ρωσία να παρακρατήσει την πιο ευαίσθητη και ισχυρή τεχνολογία, δήλωσε η Nicole Grajewski, συνεργάτης του Carnegie Endowment for International Peace και συγγραφέας ενός βιβλίου για το Ιράν και τη Ρωσία.
Τη Δευτέρα, ο Αραγτσί ζήτησε από τον Πούτιν νέα συστήματα αεράμυνας και βοήθεια για την αποκατάσταση του δικτύου πυρηνικής ενέργειας, σύμφωνα με άτομο που είχε ενημέρωση για τις συνομιλίες. Όμως, ο Πούτιν σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε τονίσει ότι το ενδιαφέρον του Ιράν για ρωσικό υλικό είχε ατονήσει και ότι το Ιράν δεν είχε υποβάλει κανένα συγκεκριμένο νέο αίτημα.
www.worldenergynews.gr